ASSALAMUALAIKUMAhad, 12 Jun 2011

Cuti sekolah dah habis

2 minggu cuti. Besuk dah sekolah. Bermula rutin seperti biasa. Anak-anak dah tak boleh tidur lewat dan bangun lewat.

Persediaan ke sekolah dah selesai. Baju dah digosok, kasut dah dikapur, beg dah dikemas. Kerja sekolah dah selesai semuanya. Bagus. Besuk boleh sekolah tanpa masalah. Tentu anak-anak tak sabar nak berjumpa kawan-kawan. Banyak cerita yang tersimpan selama dua minggu akan dikongsi bersama kawan-kawan.

Apa-apa pun pelajaran mesti diteruskan. Jangan asyik bersembang sampai guru mengajar pun tak masuk dalam otak. Ada yang besuk nak menghadapi peperiksaan. Jadi selamat berjaya, tentulah kan, 2 minggu dah buat ulangkaji. Betul ke? atau malam ni baru nak buka buku.

Ibu-ibu tentu sibuk seawal pagi, sediakan anak-anak untuk ke sekolah, Sarapan, bekalan, duit belanja dan adakalanya menghantar dan mengambil anak dari sekolah. Oh...penat juga. Nak kerja lagi. Waktu ni le terasa tak cukup kaki nak kejar masa. Nak masak lagi, nak kemas rumah, nak basuh kain, angkat kain, lipat kain. Nak fikir pasal homework anak-anak dan homework sendiri. Jangan Stress ye, nanti cepat tua. Buat je le apa yang termampu. Kesihatan perlu juga di jaga.

-SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH DAN SELAMAT BERTUGAS CIKGU-


1 ulasan:

Puanbee2 berkata...

kenapa sayu je dengar lagu sudirman ni ..hukhuk akhirnya sampai ke sini juga ... :)